Waar komt teak hout vandaan?

Teak heeft met haar Zuidoost-Aziatische oorsprong een wereldwijde reputatie. De teakboom (Tectona grandis) is met haar 40 meter veel in Zuidoost-Azië te vinden. Sinds dat er op grote schaal gebruik wordt gemaakt van het teakhout zijn overal op de wereld verschillende plantages ontstaan. Dit leidt dan tot verschillen in gewicht, hardheid, kleur, etc. De teakmeubelen van Olmega worden allemaal gemaakt in Java, Indonesië.

Vooral de verschillen in kleur zijn belangrijk. Teakhout is te vinden in alle denkbare kleuren bruin, soms lijkt het zelfs wel goud. Het gebruik van teak zorgt dan elke keer weer voor een unieke tafel. Ook doordat de oude planken allemaal voor een ander doel hebben gediend ziet men goed de eerdere functie of ooit nog de reparatiestukken.
Teak bevat ook veel natuurlijke oliën; dit draagt bij aan de duurzaamheid. Een ander belangrijk aspect van teakhout wat erg gemakkelijk is voor meubelen en tuinmeubelen is dat teak geen corrosie of roest vormt wanneer het in contact komt met metaal.

Niet alleen de meubelindustrie maakt gebruik van teak, ook de scheepsbouw maakt hier veelvuldig gebruik van. Het idee hierachter is dat teak erg geschikt is voor verschillende weersomstandigheden. De meubelen en tuinmeubelen moeten namelijk nog meerdere jaren in uw huis of tuin staan. Buiten scheepsbouw wordt teak ook veel gebruikt in vloeren, snijkunst, beeldhouwen etc. Voor de doorleefde teakmeubelen wordt gerecycled hout gebruikt, terwijl voor ‘nieuwe teak’ plantage teak wordt gebruikt. Dit hout wordt duurzaam gekapt en gekocht in Indonesië.