Wat is gerecycled teak?

Dé duurzame trend in de meubelwereld. Gerecycled teak!

In een wereld van strakke items zijn mensen nog steeds op zoek naar een authentieke uitstraling. Bij Olmega meubelen is dit dan ook te vinden, als een van de grotere meubelzaken vindt u ook bij Olmega meubelen het gerecyclede teak. De zogenaamde ‘doorleefde-look’ is een van de trends binnen de teakwereld. Deze look gebruikt hout dat afstamt van oude gebouwen en woningen. Hierdoor krijgt het hout een als het ware doorleefde uitstraling, doordat de het hout vaak meer dan honderd jaar oud is. Ziet U deze sfeervolle toevoeging al in uw huis?

De doorleefde teaktafels zijn ideaal in het gebruik én onderhoud, mede doordat de tafels alleen maar mooier worden door gebruik. Dit type tafels heeft alleen een vochtige doek en een beetje groene zeep nodig voor een optimale natuurlijke uitstraling. Bovendien voorkomt de groene zeep vetvlekken. U kunt ook kiezen voor het gebruik van olie, hier kunnen de medewerkers van Olmega meubelen u alles over vertellen.

Wat is de kwaliteit van Olmega’ s teak meubelen?

Wij zijn groothandel en importeur van Teakhouten meubelen en tuinmeubelen. Met op al onze teakmeubelen het SLVK certificaat. Wij verzorgen compleet uw order en zien toe op een goede controle (QC) van al uw bestelde producten in Indonesië. Wij leveren dan ook uitsluitend uit eigen fabrieken. Voor meer informatie omtrent onze groothandel of import van u eigen collectie neem contact met ons op.

Wat is drijfhout? Driftwood? Koloniaal?

Vandaag de dag hoort u verschillende termen wat de zoektocht naar de perfecte meubelen kan vermoeilijken. Doorleefde teak wordt bijvoorbeeld vaak drijfhout genoemd of driftwood. Ook is er tussen koloniale meubelen en teakmeubelen bijna geen verschil. Koloniaal is een van de eerste benamingen voor teak. In het begin was teak ook veelal donker en bevatte het lijsten.

Tegenwoordig is negen van de tien teakmeubelen blank en strak. Het enige verschil zit hem dus in de lak. Olmega meubelen kan elk geschikte meubelstuk in de koloniale kleur leveren.

Waar komt teak hout vandaan?

Teak heeft met haar Zuidoost-Aziatische oorsprong een wereldwijde reputatie. De teakboom (Tectona grandis) is met haar 40 meter veel in Zuidoost-Azië te vinden. Sinds dat er op grote schaal gebruik wordt gemaakt van het teakhout zijn overal op de wereld verschillende plantages ontstaan. Dit leidt dan tot verschillen in gewicht, hardheid, kleur, etc. De teakmeubelen van Olmega worden allemaal gemaakt in Java, Indonesië.

Vooral de verschillen in kleur zijn belangrijk. Teakhout is te vinden in alle denkbare kleuren bruin, soms lijkt het zelfs wel goud. Het gebruik van teak zorgt dan elke keer weer voor een unieke tafel. Ook doordat de oude planken allemaal voor een ander doel hebben gediend ziet men goed de eerdere functie of ooit nog de reparatiestukken.
Teak bevat ook veel natuurlijke oliën; dit draagt bij aan de duurzaamheid. Een ander belangrijk aspect van teakhout wat erg gemakkelijk is voor meubelen en tuinmeubelen is dat teak geen corrosie of roest vormt wanneer het in contact komt met metaal.

Niet alleen de meubelindustrie maakt gebruik van teak, ook de scheepsbouw maakt hier veelvuldig gebruik van. Het idee hierachter is dat teak erg geschikt is voor verschillende weersomstandigheden. De meubelen en tuinmeubelen moeten namelijk nog meerdere jaren in uw huis of tuin staan. Buiten scheepsbouw wordt teak ook veel gebruikt in vloeren, snijkunst, beeldhouwen etc. Voor de doorleefde teakmeubelen wordt gerecycled hout gebruikt, terwijl voor ‘nieuwe teak’ plantage teak wordt gebruikt. Dit hout wordt duurzaam gekapt en gekocht in Indonesië.

Hoe verwijder je kringen in een gelakt teakhouten meubel?

Waneer u een gelakt meubel heeft en er zijn grijze plekken ontstaan, zijn dat zogenaamde dampplekken. Een warm voorwerp komt in contact met het meubel, daardoor opent de laklaag zich en dringt vocht binnen. Als u het voorwerp verwijdert sluit de laklaag snel en het vocht kan er niet meer uit. Zo ontstaan (grijze) dampplekken.

Wij adviseren:

Neem een mengsel van 50% slaolie en 50% spiritus. Breng dit op de grijze plek aan en wrijf licht met bijvoorbeeld een kurk heen en weer. Verwijder daarna het materiaal en u ziet dat plek is verdwenen. Door het middel heeft de laklaag zich enigszins geopend zodat het vocht kon ontsnappen.