Hout, Afwerking en Kleur

Kleuren

Teak is en blijft teak. Desondanks is er veel mogelijk. Geef het een koloniale kleur en de stijl is anders. Maak het grof voor een stoere look. Of zet het in de blanke lak omdat het meer praktisch is

Plantage/Nieuw teak

Plantage teak of nieuw teak is een hardhout verkregen uit de plantages in Indonesië. Lees meer over certificaten, invoer en gecertificeerd hout op onze retailer pagina. Teakhout heeft als eigenschap dat het hout goed bestendig is tegen vocht. Het hout is geschikt voor binnen, buiten en badkamer gebruik. Lees hieronder de behandelmethodes voor teakhout. Dit zijn tevens de behandelmethodes die wij standaard aanbieden. U kunt er altijd voor kiezen om dit zelf te doen of door ons te laten doen.

Naturel

Onbehandeld teak heeft van zichzelf een warm bruine kleur. Om zijn natuurlijke uitstraling in het interieur te behouden laat men het graag onbehandeld.

Onder zonlicht zal teak verkleuren. Deze plekken kunnen eventueel opgeschuurd worden om deze oppervlakken weer egaal van kleur te maken.

Veel tuinmeubels worden van teak gemaakt. Dit is omdat het hout zeer geschikt is voor buiten. Als teak buiten staat zal het hout door het weer vergrijzen. Dit wordt verwering of vergrijzing genoemd.

Wilt u weten waar het hout vandaan komt en of het gecertificeerd is klik dan op de onderstaande knop.

Wood Protector/Sealer

Om teakhout zijn natuurgetrouwe uitstraling te behouden en toch een beschermlaag te geven kan deze behandeld worden met Wood Protector of Wood Sealer. Beide middelen zijn zeer geschikt om het hout waterafstotend te maken. Het hout kleurt minimaal donkerder op en blijft mat.

De bescherming ligt lager dan blanke lak of olie. Ondanks zijn lagere beschermwaarde is deze behandelmethode zeer geschikt voor badkamer meubels, salon- en eettafels.

Hoe meer lagen, hoe hoger de bescherming. Voor meubelen over het algemeen is 2 lagen voldoende. Voor meubels waar morsen een hoog risico factor is wordt minimaal 3 lagen geadviseerd.

Blanke Lak/Olie

Wilt u het hout waterafstotend of behandeld hebben dan kunt u deze behandelen met olie of met blanke lak lakken. Door deze behandel methode zal het hout donkerder op kleuren.
De vlammen in het hout komen meer naar voren en het hout wordt warmer van kleur.

Blanke lak behandeling heeft weinig onderhoud nodig en heeft de hoogst beschermgraad.

Behandelen met olie is zeer populair om zijn matte en natuurlijke uitstraling. Het nadeel is dat het bijgehouden moet worden.

Koloniaal Teak

Wat is koloniaal teak? Koloniaal vertegenwoordigt de stijl en kleur van houten meubels. Om het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen: koloniaal teak is teak hout maar dan in een donkere kleur gekleurd. Net zoals dat koloniaal eiken slecht eiken is wat koloniaal gekleurd is. Men wil wel eens verwarren dat koloniaal een donker houtsoort is. Er zijn verschillende methodes om een koloniale kleur te realiseren op hout. Dit kan door middel van kleur lak, olie of antiek wax. Koloniale meubelen kennen verschillende tinten.

Een veel voorkomend fenomeen bij koloniaal is dat de koloniale meubels vaak onderling iets kunnen verschillen. Dit heeft te maken met dat de ondergrond opzichelf iets anders is (hout is een natuurproduct, geen tweede plank is hetzelfde). Een ander factor kan het merk van het kleur- of behandelmiddel zijn. Elke merk lak, olie of antiek wax kent zijn eigen formule en kleur. Om die reden kan kleuren raadselachtig zijn en niet altijd één op één gelijk zijn. Onderstaande vindt u een aantal van onze standaard kleuren. Op locatie is natuurlijk meer mogelijk!

Koloniale kleuren

1101

1102

1103

1104

1105

1106

Recycled Teak

Olmega kent diverse afwerkingen, zoals glad geschuurd of geborsteld wat een rustieke uitstralingen heeft. Hier kan men tevens kiezen in nieuw plantage teak of recycled teak. Recycled teak wordt ook vaak reclaimed teak of oud teak hout genoemd. Dit wordt ook vaak vergeleken met dinklink. Door de jaren heen heeft het hout onder invloed van het weer zijn unieke kleur verkregen. Het is ook geen verassing dat het hout hier en daar is opgevuld. De opvullingen zijn voornamelijk gedeeltes die als oude verbindings gaten dienden. Recycled teak hout is schaars te verkrijgen en het meest duurzame. Om die reden is het iets duurder dan plantage teak.

Recycled Teak Glad

Het hout heeft door de jaren heen een geel-bruine kleur verkregen (met af en toe groenige vlammen). Omdat het verouderingsproces zeer uiteenlopende resultaten kan hebben heeft het hout altijd wel een unieke uitstraling.

Recycled teak kent een tolerantie met betrekking tot opvullingen. Het aantal opvullingen is smaak gebonden. Men kiest immers voor recycled teak om zijn kleur verkregen door het natuurlijke verouderingsproces en zijn doorleefde sfeer verkregen door opgevulde elementen. Om de kwaliteit te waarborgen proberen wij de aantal opvullingen zo gebalanceerd mogelijk te houden.

Recycled Teak Rustiek

Rustiek wordt ook wel geborsteld teak genoemd. Door het hout te borstelen voeg je een extra effect toe. Het krijgt een robuustere en stoerdere uitstraling. Het voordeel is dat eventuele opvullingen minder prominent zichtbaar zijn.

Heeft u nog vragen? Vul het onderstaande met uw vraag in.

  Meubel op maat?

  U kunt elk meubel naar eigen inzicht ontwerpen, en daar helpen wij u bij indien nodig. U betaalt alleen de houtprijs, geen transportkosten! Meer weten? Neem dan contact op, en u bent natuurlijk ook van harte welkom in onze showroom.

  Bezorging

  Wij verzorgen de bezorging zelf, zodat uw meubel gegarandeerd goed aankomt! Lees meer informatie op onze bezorg pagina, klik dan op de onderstaande knop.

  Olmega heeft voor ons een passende wandkast ontworpen en gemaakt. Supermooi geworden, bedankt!
  Fam. Zon
  Noordwijk