Veelgestelde vragen

Dé duurzame trend in de meubelwereld. Gerecycled teak!

In een wereld van strakke items zijn mensen nog steeds op zoek naar een authentieke uitstraling. Bij Olmega meubelen is dit dan ook te vinden, als een van de grotere meubelzaken vindt u ook bij Olmega meubelen het gerecyclede teak. De zogenaamde ‘doorleefde-look’ is een van de trends binnen de teakwereld. Deze look gebruikt hout dat afstamt van oude gebouwen en woningen. Hierdoor krijgt het hout een als het ware doorleefde uitstraling, doordat de het hout vaak meer dan honderd jaar oud is. Ziet U deze sfeervolle toevoeging al in uw huis?

De doorleefde teaktafels zijn ideaal in het gebruik én onderhoud, mede doordat de tafels alleen maar mooier worden door gebruik. Dit type tafels heeft alleen een vochtige doek en een beetje groene zeep nodig voor een optimale natuurlijke uitstraling. Bovendien voorkomt de groene zeep vetvlekken. U kunt ook kiezen voor het gebruik van olie, hier kunnen de medewerkers van Olmega meubelen u alles over vertellen.

Wij zijn groothandel en importeur van Teakhouten meubelen en tuinmeubelen. Met op al onze teakmeubelen het SLVK certificaat. Wij verzorgen compleet uw order en zien toe op een goede controle (QC) van al uw bestelde producten in Indonesië. Wij leveren dan ook uitsluitend uit eigen fabrieken. Voor meer informatie omtrent onze groothandel of import van u eigen collectie neem contact met ons op.

Vandaag de dag hoort u verschillende termen wat de zoektocht naar de perfecte meubelen kan vermoeilijken. Doorleefde teak wordt bijvoorbeeld vaak drijfhout genoemd of driftwood. Ook is er tussen koloniale meubelen en teakmeubelen bijna geen verschil. Koloniaal is een van de eerste benamingen voor teak. In het begin was teak ook veelal donker en bevatte het lijsten.

Tegenwoordig is negen van de tien teakmeubelen blank en strak. Het enige verschil zit hem dus in de lak. Olmega meubelen kan elk geschikte meubelstuk in de koloniale kleur leveren.

Teak heeft met haar Zuidoost-Aziatische oorsprong een wereldwijde reputatie. De teakboom (Tectona grandis) is met haar 40 meter veel in Zuidoost-Azië te vinden. Sinds dat er op grote schaal gebruik wordt gemaakt van het teakhout zijn overal op de wereld verschillende plantages ontstaan. Dit leidt dan tot verschillen in gewicht, hardheid, kleur, etc. De teakmeubelen van Olmega worden allemaal gemaakt in Java, Indonesië.

Vooral de verschillen in kleur zijn belangrijk. Teakhout is te vinden in alle denkbare kleuren bruin, soms lijkt het zelfs wel goud. Het gebruik van teak zorgt dan elke keer weer voor een unieke tafel. Ook doordat de oude planken allemaal voor een ander doel hebben gediend ziet men goed de eerdere functie of ooit nog de reparatiestukken.
Teak bevat ook veel natuurlijke oliën; dit draagt bij aan de duurzaamheid. Een ander belangrijk aspect van teakhout wat erg gemakkelijk is voor meubelen en tuinmeubelen is dat teak geen corrosie of roest vormt wanneer het in contact komt met metaal.

Niet alleen de meubelindustrie maakt gebruik van teak, ook de scheepsbouw maakt hier veelvuldig gebruik van. Het idee hierachter is dat teak erg geschikt is voor verschillende weersomstandigheden. De meubelen en tuinmeubelen moeten namelijk nog meerdere jaren in uw huis of tuin staan. Buiten scheepsbouw wordt teak ook veel gebruikt in vloeren, snijkunst, beeldhouwen etc. Voor de doorleefde teakmeubelen wordt gerecycled hout gebruikt, terwijl voor ‘nieuwe teak’ plantage teak wordt gebruikt. Dit hout wordt duurzaam gekapt en gekocht in Indonesië.

Uitleg over maatwerk, kort en krachtig.

 

> linkje naar pagina over maatwerk

 

Ieder product noemen en kort de eigenschappen

 

> linkje naar categorie met onderhoudsproducten

 

Waneer u een gelakt meubel heeft en er zijn grijze plekken ontstaan, zijn dat zogenaamde dampplekken. Een warm voorwerp komt in contact met het meubel, daardoor opent de laklaag zich en dringt vocht binnen. Als u het voorwerp verwijdert sluit de laklaag snel en het vocht kan er niet meer uit. Zo ontstaan (grijze) dampplekken.

Wij adviseren:

Neem een mengsel van 50% slaolie en 50% spiritus. Breng dit op de grijze plek aan en wrijf licht met bijvoorbeeld een kurk heen en weer. Verwijder daarna het materiaal en u ziet dat plek is verdwenen. Door het middel heeft de laklaag zich enigszins geopend zodat het vocht kon ontsnappen.

U kunt nagenoeg alle lakken gebruiken, maar weet dat het hout daardoor flink donkerder zal opkleuren.

Beide zijn goede afwerkingsmethoden.

In principe nooit!

Wanneer de laklaag met geweld is beschadigd door stoten, vallen of krassen kunt u het meubel in zijn geheel opnieuw schuren en lakken.

Met teakolie of bijvoorbeeld lijnolie krijgt het hout een mooie kleur. Waar u wel rekening mee moet houden is dat de kleur donkerder wordt. Bovendien is het meubel na het aanbrengen van olie niet meer onderhoudsvrij. Ook een meubel dat behandeld is met olie kan vlekken of kringen krijgen, die zijn dan door de olie minder goed weg te werken.

Zodra u vlekken en kringen krijgt of kale plekjes en kleurverschillen ontdekt op uw meubel.

Scheuren in het hout of paneel ontstaan meestal nét nadat u uw meubel in huis heeft gezet. Wanneer u niet terug kunt vallen op de leverancier, dan is ‘Guppa’ een goede tweede oplossing.

> Zie ook hoe u scheuren in hout kunt voorkomen.

Guppa is een zogenaamd vloeibaar hout, u brengt dit product met een plamuurmes aan in de scheur of kier. Drogen en gladschuren geeft veelal een bevredigend resultaat. Wij gebruiken ons eigen product, bestaande uit voegenlak van ‘Ciranova’ vermengd met schuurstof uit onze werkplaats.

 

De traditionele was kan niet worden aangebracht op hardhout zoals teak. Traditionele was wordt ‘in’gewreven, er zijn meubelbedrijven die dit toch doen, er er vervolgens een afsluitende olie overheen aanbrengen. Dit is niet de beste methode. Wanneer was op teak wordt aangebracht, zal het blijven afgeven en er zullen kale plekken ontstaan.

Wij adviseren voor een mooie whitewash look op teak een witte hardwax olie (extra wit van Ciranova, ook in grijs verkrijgbaar). Na het aanbrengen van deze hardwax olie bepaalt de droogtijd de kleurintensiteit. Daarna kan het overtollige product met een kantoenen doek weggeveegd worden. Let op dat bij een eventueel volgende laag de eerste laag niet al te lang hoeft te drogen, want de tweede laag ‘pakt’ heel snel.

Massief hout, en dus ook teak hout, ‘werkt’; dat wil zeggen dat het krimpt of uitzet afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de omgeving van het meubel. Door de massieve delen van een houten meubel gelegenheid te geven om te kunnen bewegen, zullen er geen scheuren ontstaan. Wanneer dat wel gebeurt zijn die delen dan vastgelijmd of vastgeschroefd.

Het is belangrijk dat hout goed gedroogd is voordat het verwerkt wordt, maar het is niet de belangrijkste factor in het uitzetten of krimpen van hout.

Load More