Geplaatst op

Productie van een rivierstenen wasbak

Alle rivierstenen wasbakken zijn verschillend dat komt omdat ze gevormd worden uit een kei. Een enkele rivierstenen waskom is dan ook gemakkelijker om te worden geproduceerd. Echter een set van twee identieke wasbakken is een lastiger traject, er wordt dan gezocht naar een mooie steen met gelijkmatige vormen zodat beide helften ook zo veel mogelijk op elkaar lijken.

Waar komt het vandaan?

De keien worden gewonnen langs de rivieren van het eiland Java (Indonesische) en worden zorgvuldig geselecteerd op grootte en vorm van de steen. Na het selectieproces worden de rivierkeien geladen en naar de productiefabriek vervoerd waar de natuurlijk gevormde stenen nogmaals op kwaliteit worden gesorteerd. 

Productie

  • Kolom bewerken
 
 

Zodra de geschikte rivierstenen zijn geselecteerd worden deze doormidden gezaagd met een grote diamantzaag. De andere zijde van het afgeslepen stuk wordt afgevlakt zodat de uiteindelijke vorm van de rivierstenen waskom ontstaat. De waskom is nu gereed om te worden uit gehold. Dit wordt gedaan met een haakse slijper omdat elke riviersteen een andere vorm kent. De binnenzijde van de natuursteen waskom wordt zowel horizontaal als verticaal om de 2 cm uitgeslepen waardoor er ‘’losse’’ stukjes ontstaan. Daarna worden de stukjes er met een beitel en hamer uitgekapt. Dit proces wordt herhaald totdat de gewenste diepte is bereikt en de riviersteen in grove lijnen zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen.

Na behandelingd

Nu de riviersteen wasbak is gevormd wordt deze doorgezet naar de volgende afdeling waar deze wordt geschuurd en gepolijst zodat er een mooi glad oppervlak ontstaat. Dit is een flinke klus omdat riviersteen over het algemeen een zeer harde steensoort is

Zodra de stenen waskom zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen wordt er tot slot een afvoer gat in de waskom geboord.Na het boren van de afvoer wordt het bovenste gedeelte ook gepolijst zodat deze dezelfde kleur krijgt als de binnenzijde van de waskom en er geen water door de steen heen kan trekken. Wanneer de waskommen klaar zijn worden ze gereinigd en met onderhoud was behandeld. Deze was zorgt ervoor dat de aanhechting van kalk sterk wordt verminderd en de waskom eenvoudig kan worden gereinigd.